Sitra julkaisi maanantaina laajan työelämätutkimuksensa tuloksia. Tutkimuksessa selvitettiin mm. työllistymisen eri reittejä Suomessa. Julkaisun ensimetreillä media nosti esille erityisesti ”työvoimatoimiston” vaatimattoman roolin työpaikan lähteenä.

shutterstock_108265361

 

Sitran mukaan julkisten työnvälityspalveluiden kautta työn on löytänyt vain nelisen prosenttia työssäkäyvistä. Todellisuudessa luku on pomminvarmasti suurempi, mikäli siihen huomioidaan mukaan TE-palveluiden epäsuorat työllistämisen menettelytavat. Työttömän näkökulmasta luvun pitäisi kuitenkin laittaa hälytyssummeri huutamaan lujaan. Omaa työllistymistä ei voi jättää yksinomaan yhteiskunnan tarjoaman palvelun varaan. On pakko olla itse aktiivinen.

Omasta mielestäni tutkimuksen yksi merkittävimmistä havainnoista oli ihmisten valmius työpaikan vaihtamiseen. Reilusti yli 60 % nykyisistä työssäkäyvistä on tutka päällä uuden työpaikan suhteen. Vaihtohaluja on heti, kun sopiva vaihtoehto ilmaantuu markkinoille. Aktiivisesti uutta työtä etsii 16 % työtätekevistä suomalaisista. Tämän luvun taasen pitäisi hätkähdyttää kaikkia yrityksensä työnantajamielikuvasta vastaavia tahoja.

Piilotyömarkkina kasvussa

Työllistämisen yhteydessä puhutaan paljon näkymättömästä työmarkkinasta. Aiempien arvioiden mukaan jopa 2/3 avoimeksi tulevista tehtävistä täytetään ilman että niitä laitetaan avoimesti hakuun. Sitran tutkimus vahvistaa piilotyömarkkinan konkreettisen volyymin. Piilotyömarkkina kattaa jopa 75 % avoimeksi tulevista työtehtävistä. Tämä jos mikä tulisi kannustaa työmarkkinoille aktivoituvia suomalaisia oman löydettävyytensä varmistamiseen. Piilotyömarkkinoilla ei menesty pitämällä itseään piilossa.

Tutustu avoimiin työpaikkoihin, klikkaa alla olevaa kuvaketta

MAZHR BR – Kopio