Moni yritys kertoo palkkaavansa henkilökuntaansa ainoastaan hyviä tyyppejä. Jos hyvän tyypin määritelmää utelee tarkemmin, on lähes poikkeuksetta vastaus pienen hiljaisen hetken jälkeen – kyllä sen kohdatessaan tunnistaa. Näin helppoako on loppujen lopuksi rekrytointi?

Hyvä tyyppiVäitän, että jos kaikki työpaikat täytettäisiin sujuvasanaisilla, ulospäinsuuntautuneilla, energisillä ja hyvin kaikkien kanssa toimeen tulevilla stereotypian mukaisilla hyvillä tyypeillä, olisi maassamme ennennäkemätön työttömyys.  Näitä kliseisiä hyper-ekstroverttejä ilopillereitä kun ei vaan riitä täyttämään kaikkia mahdollisia työtehtäviä maassamme ja me muut profiilista poikkeavat jäisimme auttamatta jokaisessa valinnassa rannalle.

Yksi rekrytoinnin perinteinen sudenkuoppa on avoimeen tehtävään valittavan henkilön ihanteellisten vuorovaikutustaitojen hahmottaminen.  Ihanteellisten nimenomaan tehtävän parhaan hoitamisen näkökulmasta. Jos vaatimuskriteerit valitaan huonosti, eli haetaan määrittelemättä sitä hyvää tyyppiä, saattaa moni täytetyistä työtehtävistä jäädä huonolle hoidolle. Geneerisesti toivottavina pidettävät  käyttäytymismallit, kuten henkilön ylitsepursuava seurallisuus, saattaa olla haitaksi joidenkin työtehtävän hoitamisessa.

Useimmat yritykset ovat laatineet tarjolla olevista työpaikoistaan kattavia työnkuvia, joissa määritellään eri työtehtävissä vaadittavat taidot sekä mahdollinen kokemus ja koulutuspohja.  Harvat yritykset ovat määritelleet millaisia luontaisia käyttäytymismalleja, toivottuja tai ei-toivottuja, ja kompetensseja hakijoilta odotetaan. Kun valinnat tehdään ainoastaan historiadokumenttien (lue ansioluettelo) perusteella, jää monen hakijan todellinen potentiaali huomaamatta. Erityinen epäsuhta syntyy silloin, kun sen valittavan ”hyvän tyypin” tulisikin olla jotain muuta, kuin räiskyvästi oman osaamisen myymiseen kykenevä ekstrovertti.

Määritelmä ”hyvä tyyppi”, merkitsee meidän jokaisen aivoprosessorissamme itse hahmottamaamme kuvaa jostain tietystä henkilöstä. Jos rekrytoinnin yhteydessä ”hyvän tyypin” tunnistaa intuitiolla niin sehän on mainiota. Suosittelen kuitenkin, että määritelmän sisältö purettaisiin ammattimaisemmin vaikkapa M2Talentin ammattilaisten kanssa strukturoituun ja mitattavaan muottiin. Autamme sinua tunnistamaan heidät myös nykyisten työntekijöittesi joukosta.